Népszerű bejegyzések

2012. október 15., hétfő

Sonkás párna

Megint egy finom kelt tészta receptjét írom le, ezúttal sós verzióban. Egy finom leves mellé, pogácsa helyett nagyon passzol. Baráti összejövetel alkalmával a sör is jobban csúszik ezzel a finomsággal.
És valami isteni!:-)


Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
30 dkg tejföl
0,5 dl tej
7,5 dkg margarin
0,5 evőkanál cukor
egy csipet só
4 dkg élesztő
1 tojás

a töltelékhez:
15 dkg gépsonka vagy füstölt főtt tarja
10 dkg bacon
0,5 mokkáskanál őrölt bors
1 duci gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
2 közepes lilahagyma
15 dkg reszelt sajt
1 kis pohár tejföl (kb. 1,5 dl)

a tetejére:
1 tojás
szezámmag

A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne. Itt vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró! Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, a cukrot és a sót beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és a tojást beleütjük. 10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A bacont és a sonkát apró kockákra vágjuk, lepirítjuk, és megborsozzuk. A fokhagymát összezúzzuk, és a vajon megfuttatjuk. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk,gyűrűire szedjük.
Ha megkelt a tészta, 2 részre osztjuk. Egyenként vékony, kb. 50x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Először a fokhagymás vajjal, majd a tejföllel megkenjük. Rászórjuk a pirított húst és a lila hagymát, meghintjük reszelt sajttal, és szorosan összetekerjük.
Trapéz alakú kis párnákra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Letakarva még fél órát kelesztjük. Végül a tetejüket megkenjük tojással, és szezámmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben 190°C-on, légkeveréses sütőben 170°C-on nagyjából 25 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés: