Mágikus vonzerővel bír ez a péksüti sokunk számára. Személy szerint, ha betévedek egy-egy pékségbe, azonnal szemügyre veszem, hogy milyen a csiga. Amúgy biztos, hogy nem egyedül vagyok ezzel. Kiváló minősítést csak úgy kapnak részemről, ha szép nagyok, ropogósak, és jó sok a kakaó bennük. Sima kelt tésztából már sokszor készítettem kakaós csigát, így most inkább ebben a verzióban készítettem el. Először kicsit izgultam a végeredményt illetően. Utólag kiderült, hogy nem kellett volna, egyszerűen tökéletes lett. A csigák alapjául szolgáló kelt leveles tészta egyébként nagyon sokoldalúan felhasználható. Készülhet belőle még:- ízes levél, túrós táska, vagy csiga különféle ízekben.
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2,5-3 dl langyos tej
25dkg hideg vaj ( Semmiképpen sem margarin!)
10 dkg liszt
a krémhez:
25 dkg puha vaj vagy margarin
15 dkg cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos, cukros tejben. Egy nagy
tálba beleszórjuk a fél kiló lisztet, a sót, a maradék cukrot,
beleöntjük a felfutott élesztőt meg a többi tejet, és 10-15 percig
dagasztjuk (természetesen csinálhatjuk dagasztókarral vagy kenyérsütő
géppel is). Cipót formálunk a tésztából, meghintjük kevés liszttel,
letakarjuk, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Közben a hideg vajat összedolgozzuk a 10 dkg liszttel (lehetőség szerint
minél kevesebbet érjünk
hozzá a meleg kezünkkel, használjuk egy széles kés pengéjét vagy
robotgépet), majd lapos tégla alakúra formázzuk. A megkelt tésztát
kinyújtjuk, rátesszük a vajkockát, hajtogatjuk, majd fóliába csomagolva
félórára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezt még kétszer megismételjük.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Ha van időnk, akkor
érdemes betenni a hűtőbe
néhány órára, ha nincs, akkor nyugodtan kihagyhatjuk ezt a szakaszt.
Forró, 220 fokra előmelegített
sütőben sütjük, amíg szépen meg nem pirul a teteje.
Krém:
Összekeverjük
a puha vajat a kakaóval és cukorral. Az
utolsó hajtogatás után enyhén lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk a
tésztát, rákenjük a kakaós krémet, feltekerjük, mint a bejglit, majd
körülbelül 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
Biztos sokan vagyunk gyakorló háziasszonyok, akik egy- egy nagyszerűen sikerült új étel kipróbálása után felkiáltunk: Felvesszük! Habár többnyire, miután elfogyasztjuk a nagy sikerű fogást, feledésbe is merül. Vasárnapi ebéd a drágámmal, vagy családi összejövetel, mindig jó alkalom lehet egy finom étel elkészítésére. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hét egyszerűbb napjairól sem,amikor tányérunkra kerülnek a hagyományos, hétköznapi fogások. Tehát bármilyen ételről is legyen szó: Főzni jó!
Népszerű bejegyzések
-
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy rövid idő alatt sütés nélkül is elkészíthető. Persze azt hogy nagyon finom, talán mondanom sem kell....
-
Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ...
-
A porcini gomba Olaszország szerte nagy népszerűségnek örvend. Különleges ízével ott találkoztam először. Azóta ha ott járunk, mindig hozok ...
-
Ezt a pogit nagyon sokszor szoktam megsütni, és mindig óriási a sikere. Ha például kerti partira vagyunk hivatalosak, mindig viszek ebbő...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése