Népszerű bejegyzések

2013. január 7., hétfő

Kakaós csiga élesztős-vajas tésztából

Mágikus vonzerővel bír ez a péksüti sokunk számára. Személy szerint, ha betévedek egy-egy pékségbe, azonnal szemügyre veszem, hogy  milyen a csiga. Amúgy biztos, hogy nem egyedül vagyok ezzel. Kiváló minősítést csak úgy kapnak részemről, ha szép nagyok, ropogósak, és jó sok a kakaó bennük. Sima kelt tésztából már sokszor készítettem kakaós csigát, így most inkább ebben a verzióban készítettem el. Először kicsit izgultam a végeredményt illetően. Utólag kiderült, hogy nem kellett volna, egyszerűen tökéletes lett. A csigák alapjául szolgáló kelt leveles tészta egyébként nagyon sokoldalúan felhasználható. Készülhet belőle még:- ízes levél, túrós táska, vagy csiga különféle ízekben.



Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2,5-3 dl langyos tej
25dkg hideg vaj ( Semmiképpen sem margarin!)
10 dkg liszt

a krémhez:
25 dkg puha vaj vagy margarin
15 dkg cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor


Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos, cukros tejben. Egy nagy tálba beleszórjuk a fél kiló lisztet, a sót, a maradék cukrot, beleöntjük a felfutott élesztőt meg a többi tejet, és 10-15 percig dagasztjuk (természetesen csinálhatjuk dagasztókarral vagy kenyérsütő géppel is). Cipót formálunk a tésztából, meghintjük kevés liszttel, letakarjuk, és meleg, nem huzatos helyen hagyjuk a duplájára kelni. Közben a hideg vajat összedolgozzuk a 10 dkg liszttel (lehetőség szerint minél kevesebbet érjünk hozzá a meleg kezünkkel, használjuk egy széles kés pengéjét vagy robotgépet), majd lapos tégla alakúra formázzuk. A megkelt tésztát kinyújtjuk, rátesszük a vajkockát, hajtogatjuk, majd fóliába csomagolva félórára betesszük a hűtőbe pihenni. Ezt még kétszer megismételjük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. Ha van időnk, akkor érdemes betenni a hűtőbe néhány órára, ha nincs, akkor nyugodtan kihagyhatjuk ezt a szakaszt. Forró, 220 fokra előmelegített sütőben sütjük, amíg szépen meg nem pirul a teteje.
Krém:
Összekeverjük a puha vajat a kakaóval és cukorral. Az utolsó hajtogatás után enyhén lisztezett deszkán jó nagyra kinyújtjuk a tésztát, rákenjük a kakaós krémet, feltekerjük, mint a bejglit, majd körülbelül 2 cm vastag szeletekre vágjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése