Már augusztus közepén sóhajtozni szoktam, hogy mennyire várom már a Karácsonyt.:-) Mindig bolondnak is néznek emiatt, de nincs mit tenni, imádom a karácsony előtti időszak hangulatát, a vásárokat. A karácsonyi vásárok hangulatához elengedetlenül hozzá tartozik a kemencés lángos is, ami egy jó forralt borral kellőképp átmelegíti az embert. Eredetileg fafűtéses kemencében készül, többnyire tepsiben egybe sütve, majd szeletekre vágva kínálják. Kemence híján a sütőben is elkészíthetjük a ropogós finomságot. Ki-ki a saját ízlése szerinti feltétekkel. Ez most egy kicsit más, mint azt a vásárban megszokhattuk, de ez a változat sem megvetendő.
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg liszt
1 kiskanál só
2 dl langyos víz
1 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
a töltelékhez:
30 dkg túró
5 dkg juhtúró
2,5 dl tejföl
1 tojás
5 dkg reszelt sajt
20 dkg kolozsvári szalonna
só, bors
1 duci gerezd fokhagyma
snidling
A lisztet tálba szitáljuk. Mélyedést nyomunk a közepébe, majd
beleöntünk egy kevés langyos vizet.
Feloldjuk benne a cukrot és az élesztőt, majd körülbelül 15 percig
hagyjuk kelni. Azután hozzáadjuk a sót és a maradék vizet. A keveréket
(belülről kifelé haladva) alaposan összedolgozzuk. A tésztát
szobahőmérsékleten
körülbelül 30 percig hagyjuk kelni.
220 fokra előmelegítjük a sütőt.
Összekeverjük a túrót, a juhtúrót, a tejfölt, a tojást, a
reszelt sajtot és a csíkokra vágott szalonnát. Sóval, borssal, snidlinggel és fokhagymával
ízesítjük.
A megkelt tésztát négy egyforma darabra vágjuk. Lisztezett deszkán
vékonyra kinyújtjuk (kb 25cm átmérőjű).
A szélén körben keskeny peremet formázunk a tésztából.
Végül a lángosokat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megkenjük a
krémmel, majd a sütőben körülbelül 15 percig sütjük.
Biztos sokan vagyunk gyakorló háziasszonyok, akik egy- egy nagyszerűen sikerült új étel kipróbálása után felkiáltunk: Felvesszük! Habár többnyire, miután elfogyasztjuk a nagy sikerű fogást, feledésbe is merül. Vasárnapi ebéd a drágámmal, vagy családi összejövetel, mindig jó alkalom lehet egy finom étel elkészítésére. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hét egyszerűbb napjairól sem,amikor tányérunkra kerülnek a hagyományos, hétköznapi fogások. Tehát bármilyen ételről is legyen szó: Főzni jó!
Népszerű bejegyzések
-
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy rövid idő alatt sütés nélkül is elkészíthető. Persze azt hogy nagyon finom, talán mondanom sem kell....
-
Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ...
-
A porcini gomba Olaszország szerte nagy népszerűségnek örvend. Különleges ízével ott találkoztam először. Azóta ha ott járunk, mindig hozok ...
-
Ezt a pogit nagyon sokszor szoktam megsütni, és mindig óriási a sikere. Ha például kerti partira vagyunk hivatalosak, mindig viszek ebbő...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése