Népszerű bejegyzések

2012. október 3., szerda

Gombapaprikás sztrapacskával

Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ez volt a programjuk. Sajnos nekem nem sikerül a Drágámat meginvitálni egy kis gomba szedésre, mert egykor volt egy kis kellemetlensége egy rémisztő vaddisznó csordával. Most ezt a sztorit elmesélem nektek, mert nagyon vicces. Egyszer a Drágám, Árpi barátjával felkerekedett egy kis gombászásra a Budakeszi környéki erdőbe. Árpi, aki profi gombaszedő, elfelejtett szólni neki hogy az erdőben találkozhat mindenféle állattal is. Így történt meg az, hogy ahogy haladtak az erdő sűrű lombjai közé, a Drágám megpillantott egy vaddisznó csapatot és egyből kirohant az erdőből. Akkor gombászott először, és szerintem utoljára. Így-hát ha gombát szeretnék főzni, megyek a piacra. Sajnos itt erdei gombát nem kaptam, de több fajtát is vettem, és nagyon finom lett.

Hozzávalók:

1kg gomba, lehetőség szerint vegyesen
1 közepes vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
olaj
2 teáskanál pirospaprika
só, bors
2 kis dobozos tejföl

a sztrapacskához:

6 közepes krumpli
3 tojás
kb. 20 dkg liszt

6 dkg juhtúró ( Ízlés szerint lehet többet is beletenni, vagy sima tehéntúróval is jó, de abból többet tegyünk bele!)
20 dkg füstölt szalonna

A paprikáshoz a megtisztított gombát kicsit nagyobb darabokra összevágjuk. A hagymát megpucoljuk, megmossuk és összevágjuk, kevés olajon megpirítjuk, pirospaprikával megszórjuk.
Beledobjuk a gombát, hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot is, majd sózzuk borsozzuk. Kb. 1 dl vizet öntünk alá, és fedő alatt kis lángon nagyjából fél óra alatt megfőzzük. Ha letelt a fél óra, a tűzről félrehúzzuk, belekeverjük a tejfölt, majd jól összeforraljuk.

A sztrapacskához a krumplit megpucoljuk, megmossuk, és kis lyukú reszelőn lereszeljük. A reszelt krumplit elkeverjük a liszttel, tojásokkal és a sóval. Nokedli sűrűségű tésztánknak kell lennie, ezért ha még kell sűríteni a tésztán, akkor lisztet keverünk bele. Zubogó sós vízbe galuskát szaggatunk, és addig főzzük, amíg feljönnek a tetejére. Ha kész, leszűrjük.
A szalonnát felkockázzuk, és a zsírjára sütjük, a pörcöket kiszedjük belőle. A kisült zsírból kb. 2 evőkanálnyit hagyunk meg, a többit egy pohárba kiöntjük, és jó lesz máskor.
Ebbe a 2 evőkanálnyi szalonnazsírba forgatjuk bele a galuskákat, rámorzsoljuk  a juhtúrót is, és jól összekeverjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése