Népszerű bejegyzések

2012. október 14., vasárnap

Mascarponés töktorta dióval

Első hallásra kissé bizarr, higgyétek el- ezzel én is így voltam, amikor először találkoztam ezzel a recepttel. De aztán újra átgondolva: miért is ne? - hiszen létezik répa torta is, és az köztudott, hogy finom. Így hát gondoltam, hogy adok egy esélyt ennek a sütinek. Nem is lett rossz. Aki szereti a könnyed, kevésbé édes ízeket, és még a sütőtökre sem mondja: - á-dehogy, annak ez a süti biztos, hogy ízleni fog. Aki nem fanyalodik rá a tökre, elkészítheti almával is, de akkor az alma gerezdeket meg kell forgatni fahéjas zsemlemorzsában, mielőtt a sütire tennénk.

Hozzávalók

a tésztához:
25 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
1 csipet só
12 dkg puha vaj
1 tojásfehérje
1 egész tojás

a töltelékhez:
25 dkg mascarpone
7 dkg cukor
2 tojás
2 tojás sárgája
2 evőkanál fehérbor
40 dkg sütőtök
3 evőkanál dió, durvára vágva


A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, majd a tésztát fóliába csomagolva körülbelül 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben. A sütőt 180 fokra felmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű tortaformát úgy, hogy a szélén húzunk egy kis peremet. Az alját villával többször megszurkáljuk.
A töltelékhez a mascarponét elkeverjük a cukorral, majd beledolgozzuk az egész tojásokat és a tojássárgáját. Apránként hozzáadjuk a bort. A krémet a tésztára simítjuk, és kirakjuk a vékony cikkekre vágott tökkel.
Körülbelül 20 perc sütés után megszórjuk a durvára darabolt dióval, majd készre sütjük a töktortát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése