Népszerű bejegyzések

2012. október 6., szombat

Óriás almás lepény, mandulával

Egész éven át kapható, sokaknak a kertjében is megterem, ízletes és egészséges: talán ezek az okok, amiért az almát szeretjük. Most szezonja van, így én is kedvet kaptam egy finom almás süti elkészítéséhez. Az almás pitét imádjuk, így ez volt a kiindulópont a sütés előtti recept keresésnél. Mégsem a klasszikus pitét kerestem, mert azt már rengetegszer készítettem, különféle ízekben. Erre a receptre egy régi szakácskönyvben bukkantam rá, és úgy gondoltam, érdemes kipróbálni. 
Azt hiszem, a neve is egyből elárulja, hogy egy kiadós, mandulával megbolondított, almás sütiről van szó. Aki szereti az almás finomságokat, annak ez a süti nem hiányozhat a receptkönyvéből. Mandula helyett elkészíthetjük dióval is.

Hozzávalók

az alsó, gyúrt tésztához:

25 dkg finomliszt
1/2 mokkáskanál sütőpor
6,5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 citrom, reszelt héja
1 csipet só
1 tojás
15 dkg margarin


az alma töltelékbe:

2 kg alma
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
3-4 evőkanál citromlé
1 csapott teáskanál őrölt fahéj
5 dkg darált mandula
20 dkg rumba áztatott mazsola

a morzsolt tésztához:
15 dkg finomliszt
7.5 dkg porcukor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
10 dkg margarin

az alsó tésztalapot megszórni:
2,5dkg darált mandula
2.5 dkg zsemlemorzsa

a tetejére:
5 dkg mandula forgács

Az almát meghámozzuk, félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk. Vékonyan felszeleteljük és a cukorral, vaníliás cukorral, citromlével és fahéjjal együtt diónyi vajon, állandóan kevergetve kissé átpároljuk.
A végén belekeverjük a kinyomkodott, rumos mazsolát valamint az 1 evőkanál zsemlemorzsát, és 1 evőkanál darált mandulát. Hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, hozzá adjuk a cukrot, a sót, a vaníliás cukrot és a citrom héjat. Belemorzsoljuk a vajat, és a tojással jól összegyúrjuk. Nagyjából 4-5 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egy nagy tepsit (kb. 38x28 cm-es) kivajazunk és liszttel meghintünk, ebbe simítjuk bele a tésztánkat. Villával megszurkáljuk, és megszórjuk a mandula és a zsemlemorzsa keverékével. Erre megy rá az almatöltelék, amit egyenletesen elosztunk rajta.
Elkészítjük a morzsát, amihez a lisztet keverőtálba szitáljuk, a cukrot, fahéjat, a margarint hozzáadjuk, és a kezünkkel elmorzsoljuk addig, amíg morzsa állagú nem lesz.
A morzsa tésztát átlósan kis hézagokkal a tésztára szórjuk, a hézagokat pedig kitöltjük a mandula forgácsokkal.
Előmelegített sütőben, (200°C-on, légkeveréses 180°C) Kb. 50 perc alatt megsütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése