Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt
8 dkg margarin
1 mokkáskanál só
1 citrom reszelt héja
1 tojássárgája
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál kristálycukor
a töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
1 evőkanál búzadara
1 cs vaníliás cukor
2-3 evőkanál kristálycukor
5 dkg mazsola
1 tojásfehérje
a tetejét lekenni:
1 tojás
A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-t kimérünk belőle, az élesztőt belemorzsoljuk, egy csapott evőkanál cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk a felfuttatott élesztővel, a maradék tejjel és cukorral, az olvasztott, de nem forró margarinnal, a tojássárgájával, sóval, citromhéjjal ízesítve,és jól kidagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Nem kell megijedni attól, hogy a tészta eleinte kicsit ragacsosnak tűnik, addig kell dagasztani, amíg jó nem lesz. ( Én kenyérsütő géppel dagasztottam.) Konyharuhával letakarva, meleg helyen 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót villával összetörjük, a búzadarával, mazsolával és a kétféle cukorral összekeverjük, és bele forgatjuk a habbá vert tojásfehérjét.
A megkelt tésztát kb. 6-7 mm vastagra kinyújtjuk ( nagyjából így 33x 40 cm-es lesz) és 8-9 cm-es kockákra vágjuk. A túró tölteléket a közepükre halmozzuk. A tészta négy sarkát a töltelékre hajtjuk úgy, hogy középen jól összecsípjük.
Jól megnőtt... |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése