Sokáig kizárólag bébiételként gondoltunk rá, vagy néha napján sütöttünk
belőle pár szeletet a hosszú téli estéken. Pedig a sütőtök ízletes,
változatosan elkészíthető ínyencség. A sütőtök íze nem túl intenzív, ezért bátran fűszerezhetjük. Jól passzol hozzá a szerecsendió, a gyömbér, a chili (persze csak mértékkel!), a kakukkfű, a koriander és a curry. Ha édességként készítjük, ízesíthetjük vaníliával és fahéjjal is.
Hozzávalók:
1 db sütőtök ( kb.1 kg megpucolva)
2 közepes krumpli ( kb. 20 dkg megpucolva)
1 kicsi hagyma fele
1 evőkanál vaj
2 dl főző tejszín
só, fehér bors
kevés szerecsendió
hántolt tökmag ( kb. 10-15 dkg)
A
megtisztított, meghámozott, apró kockákra vágott sütőtököt és krumplit
vajon félpuhára pároljuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a hagymát, sóval ízesítjük, és puhára főzzük.
( Kb. forrástól számítva 20-25 perc kell neki.)
Ha minden megpuhult, átpasszírozzuk – lehet
turmixolni is –, és a tűzre visszatéve fűszerezzük a szerecsendióval és a fehér borssal. Azért hagyjuk ezeket a végére, hogy a fűszerek illóanyagai
ne főjenek el. Ha kész, főző tejszínnel sűrítjük. Egy serpenyőben szárazon
megpirítjuk a tökmagot, és tálaláskor ezt adjuk levesbetétnek, ugyanis a
fűszerek mellett ez adja az étel
különleges zamatát. Ha van otthon tökmagolajunk, azzal is meglocsolhatjuk, nagyon finom ízt ad neki.
Biztos sokan vagyunk gyakorló háziasszonyok, akik egy- egy nagyszerűen sikerült új étel kipróbálása után felkiáltunk: Felvesszük! Habár többnyire, miután elfogyasztjuk a nagy sikerű fogást, feledésbe is merül. Vasárnapi ebéd a drágámmal, vagy családi összejövetel, mindig jó alkalom lehet egy finom étel elkészítésére. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hét egyszerűbb napjairól sem,amikor tányérunkra kerülnek a hagyományos, hétköznapi fogások. Tehát bármilyen ételről is legyen szó: Főzni jó!
Népszerű bejegyzések
-
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy rövid idő alatt sütés nélkül is elkészíthető. Persze azt hogy nagyon finom, talán mondanom sem kell....
-
Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ...
-
A porcini gomba Olaszország szerte nagy népszerűségnek örvend. Különleges ízével ott találkoztam először. Azóta ha ott járunk, mindig hozok ...
-
Kenyérlángos, langallo, töki pompos, sokféle névvel illetik ezt az ételt. A vásárok elengedhetetlen kelléke ez a finomság. Vitathatatlan, ho...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése