Népszerű bejegyzések

2012. október 20., szombat

Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Sokáig kizárólag bébiételként gondoltunk rá, vagy néha napján sütöttünk belőle pár szeletet a hosszú téli estéken. Pedig a sütőtök ízletes, változatosan elkészíthető ínyencség. A sütőtök íze nem túl intenzív, ezért bátran fűszerezhetjük. Jól passzol hozzá a szerecsendió, a gyömbér, a chili (persze csak mértékkel!), a kakukkfű, a koriander és a curry. Ha édességként készítjük, ízesíthetjük vaníliával és fahéjjal is.

 Hozzávalók:

1 db sütőtök ( kb.1 kg megpucolva)
2 közepes krumpli ( kb. 20 dkg megpucolva)
1 kicsi hagyma fele
1 evőkanál vaj
2 dl főző tejszín
só, fehér bors
kevés szerecsendió
hántolt tökmag ( kb. 10-15 dkg)


A megtisztított, meghámozott, apró kockákra vágott sütőtököt és krumplit vajon félpuhára pároljuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beletesszük a hagymát, sóval ízesítjük, és puhára főzzük.
( Kb. forrástól számítva 20-25 perc kell neki.)
Ha minden megpuhult, átpasszírozzuk – lehet turmixolni is –, és a tűzre visszatéve fűszerezzük a szerecsendióval és a fehér borssal. Azért hagyjuk ezeket a végére, hogy a fűszerek illóanyagai ne főjenek el. Ha kész, főző tejszínnel sűrítjük. Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a tökmagot, és tálaláskor ezt adjuk levesbetétnek, ugyanis a fűszerek mellett ez adja az étel különleges zamatát. Ha van otthon tökmagolajunk, azzal is meglocsolhatjuk, nagyon finom ízt ad neki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése