Ezt a kuglóf formát egyszer a Drágámtól kaptam karácsonyra. Időnként, amikor benéz a konyhaszekrénybe és meglátja, megjegyzi, hogy régen sütöttem már benne valamit. Most is ez történt, így hát amíg ő leugrott lomtalanítani, gyorsan összedobtam ezt a finom kuglófot. Ezt a tésztát egyébként megsüthetjük hosszúkás püspökkenyér formában is, akkor szép formás kalácsunk lesz belőle.
Hozzávalók
a tésztához:
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
30-33 dkg liszt
1 tojás
a kakaós részhez:
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál olvasztott margarin
a töltelékhez:
3 dkg margarin
3 evőkanál Nutella
3 evőkanál Nesquik kakaópor
1 csapott mokkáskanál fahéj
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a kristálycukrot hozzákeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel, a tojással, a porcukorral és sóval jól kidolgozzuk. Beledolgozzuk a nem túl forró olvasztott margarint is.
A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, és az egy evőkanál olvasztott margarint. Mindkét tésztát letakarjuk, és meleg helyen nagyjából 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta,elkészítjük a tölteléket. A margarint felolvasztjuk, és elkeverjük a Nutellával. A Nesquik kakaóport összekeverjük a fahéjjal.
Ha megkelt a tészta, először a kakaósat nyújtjuk ki kb. 7-8mm vastagra (20x30 cm-es téglalap alakúra). Kicsit félre húzzuk a nyújtólapon, hogy legyen helyünk a tészta másik felét is kinyújtani. Megkenjük a Nutellás keverékkel, rászórjuk a fahéjas Nesquik kakaóport. Kinyújtjuk a másik tésztát is, kb. ugyanakkorára mint az előző, és rá borítjuk a krémmel lekent tésztalapra. Feltekerjük akár a bejglit és margarinnal kikent kuglóf formába tesszük.
Meleg helyen pihentetjük még további 30 percig. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180°C, légkeveréses sütőben 165°C-on kb. 50 perc alatt megsütjük.
Biztos sokan vagyunk gyakorló háziasszonyok, akik egy- egy nagyszerűen sikerült új étel kipróbálása után felkiáltunk: Felvesszük! Habár többnyire, miután elfogyasztjuk a nagy sikerű fogást, feledésbe is merül. Vasárnapi ebéd a drágámmal, vagy családi összejövetel, mindig jó alkalom lehet egy finom étel elkészítésére. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hét egyszerűbb napjairól sem,amikor tányérunkra kerülnek a hagyományos, hétköznapi fogások. Tehát bármilyen ételről is legyen szó: Főzni jó!
Népszerű bejegyzések
-
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy rövid idő alatt sütés nélkül is elkészíthető. Persze azt hogy nagyon finom, talán mondanom sem kell....
-
Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ...
-
A porcini gomba Olaszország szerte nagy népszerűségnek örvend. Különleges ízével ott találkoztam először. Azóta ha ott járunk, mindig hozok ...
-
Ezt a pogit nagyon sokszor szoktam megsütni, és mindig óriási a sikere. Ha például kerti partira vagyunk hivatalosak, mindig viszek ebbő...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése