Népszerű bejegyzések

2012. október 23., kedd

Nutellás-kakaós csíkos kuglóf

Ezt a kuglóf formát egyszer a Drágámtól kaptam karácsonyra. Időnként, amikor benéz a konyhaszekrénybe és meglátja, megjegyzi, hogy régen sütöttem már benne valamit. Most is ez történt, így hát amíg ő leugrott lomtalanítani, gyorsan összedobtam ezt a finom kuglófot. Ezt a tésztát egyébként megsüthetjük hosszúkás püspökkenyér formában is, akkor szép formás kalácsunk lesz belőle.


Hozzávalók

a tésztához:
2 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
30-33 dkg liszt
1 tojás

a kakaós részhez:
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál olvasztott margarin

a töltelékhez:
3 dkg margarin
3 evőkanál Nutella
3 evőkanál Nesquik kakaópor
1 csapott mokkáskanál fahéj

A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a kristálycukrot hozzákeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, és a felfuttatott élesztővel, a tojással, a porcukorral és sóval jól kidolgozzuk. Beledolgozzuk a nem túl forró olvasztott margarint is.
A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beledolgozzuk a kakaóport, és az egy evőkanál olvasztott margarint. Mindkét tésztát letakarjuk, és meleg helyen nagyjából 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta,elkészítjük a tölteléket. A margarint felolvasztjuk, és elkeverjük a Nutellával. A Nesquik kakaóport összekeverjük a fahéjjal.
 Ha megkelt a tészta, először a kakaósat nyújtjuk ki kb. 7-8mm vastagra (20x30 cm-es téglalap alakúra). Kicsit félre húzzuk a nyújtólapon, hogy legyen helyünk a tészta másik felét is kinyújtani. Megkenjük a Nutellás keverékkel, rászórjuk a fahéjas Nesquik kakaóport. Kinyújtjuk a másik tésztát is, kb. ugyanakkorára mint az előző, és rá borítjuk a krémmel lekent tésztalapra. Feltekerjük akár a bejglit és margarinnal kikent kuglóf formába tesszük.
Meleg helyen pihentetjük még további 30 percig. Mielőtt a sütőbe tennénk, a tetejét lekenjük tojással. Előmelegített sütőben 180°C, légkeveréses sütőben 165°C-on kb. 50 perc alatt megsütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése