Népszerű bejegyzések

2012. október 23., kedd

Libazsíros, sokmagos pogácsa

Ez a pogi régi, jól bevált családi receptjeim közül való. Eredetileg csak szimplán zsírral, vagy igazi vajjal szoktuk elkészíteni. Kicsit leporoltam ezt a pogi receptet és napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, és lenmagot szórtam bele. Hát, így is nagyon finom lett.






Hozzávalók:

50-60 dkg liszt
kb. 2 dl tej
1 kiskanál cukor
2,5 dkg élesztő
20 dkg libazsír
4 teáskanál só
18 dkg tejföl
2 tojás
10 dkg lenmag, szezámmag, tökmag, napraforgómag vegyesen

Egy serpenyőben megpirítjuk a magokat.
A tejet meglangyosítjuk, kb. 1 decit kimérünk belőle, a cukrot beleszórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk.
Közben a lisztet a sóval összeforgatjuk, a zsírral elmorzsoljuk. Ezután a tejföllel, 1 egész tojással, 1 tojás sárgájával, a felfuttatott élesztővel jól összegyúrjuk. A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, természetesen csak annyit adunk hozzá, amennyit felvesz a tészta. Eleinte kissé ragacsosnak érezhetjük, de így jó! - mire bedagasztjuk, összeáll. Akkor lesz jó, ha elválik az edény falától.
Ezután lisztezett gyúrólapon 1 cm vastagra kinyújtjuk, megszórjuk a pirított magokkal. Feltekerjük, akár a bejglit szokás, nyújtófával kicsit ellapítjuk és a két szélét egymásra hajtjuk. Letakarva, 30 percen át pihentetjük. Ezt a műveletet még 2x megismételjük, közte mindig 30 percet pihentetjük és közben megszórjuk a magokkal is a kinyújtott tésztát.
Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét éles késsel bevagdossuk, lekenjük tojásfehérjével, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, lékeverésesnél 165°C) kisütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése