Egy nagyon régi szakácskönyvben találtam ezt a palacsinta receptet. A könyv, a most divatos receptes honlapokhoz hasonlóan, gyakorló háziasszonyok bevált receptjeit gyűjtötte egy csokorba. Sokszor sütöttem- főztem már ebből a könyvből, de ez a recept jól megmaradt bennem. Nagyon finom, kiadós desszert, ami egy tartalmas levessel főételként is megállja a helyét.
Hozzávalók:
2 dkg élesztő
8-9 dl tej
2 kávéskanál kristálycukor
3 tojás
1 csipet só
4 evőkanál olaj
Kb.50 dkg liszt (amennyit a többi hozzávaló felvesz, hogy palacsinta sűrűségű legyen)
a töltelékhez:
50 dkg túró
4 evőkanál kristálycukor (10 dkg)
1 tojás
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola
az öntethez:
1 evőkanál olaj
2 kis pohár tejföl
2 cs vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
1 tojássárgája (a fehérjét a túró töltelékhez adjuk)
Az élesztőt kevés langyos,cukros tejben fölfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat a sóval, az olajjal, 8 dl tejjel és a liszttel, majd az utoljára hozzáadott felfuttatott élesztővel összekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és azt is beleforgatjuk.
45 percig állni hagyjuk, majd kiolajozott palacsintasütőben a szokott módon kisütjük. Számítsunk rá, hogy a hagyományos palacsintánál kicsit vastagabbak lesznek. Ebből a mennyiségből kb.14-15 db. lesz.
A túrót a cukorral,a tojássárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a mazsolát. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a palacsintákat, föltekerjük, és vajjal kikent magas falú (kb.22x38cm-es) tepsibe sorakoztatjuk.
Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a palacsintákra locsoljuk, és 20-30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. ( 170 fok légkeverésesnél )
Biztos sokan vagyunk gyakorló háziasszonyok, akik egy- egy nagyszerűen sikerült új étel kipróbálása után felkiáltunk: Felvesszük! Habár többnyire, miután elfogyasztjuk a nagy sikerű fogást, feledésbe is merül. Vasárnapi ebéd a drágámmal, vagy családi összejövetel, mindig jó alkalom lehet egy finom étel elkészítésére. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hét egyszerűbb napjairól sem,amikor tányérunkra kerülnek a hagyományos, hétköznapi fogások. Tehát bármilyen ételről is legyen szó: Főzni jó!
Népszerű bejegyzések
-
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy rövid idő alatt sütés nélkül is elkészíthető. Persze azt hogy nagyon finom, talán mondanom sem kell....
-
Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ...
-
A porcini gomba Olaszország szerte nagy népszerűségnek örvend. Különleges ízével ott találkoztam először. Azóta ha ott járunk, mindig hozok ...
-
Kenyérlángos, langallo, töki pompos, sokféle névvel illetik ezt az ételt. A vásárok elengedhetetlen kelléke ez a finomság. Vitathatatlan, ho...
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése