Népszerű bejegyzések

2012. október 1., hétfő

Kelt palacsinta túróval, csőben sütve

Egy nagyon régi szakácskönyvben találtam ezt a palacsinta receptet. A könyv, a most divatos receptes honlapokhoz hasonlóan, gyakorló háziasszonyok bevált receptjeit gyűjtötte egy csokorba. Sokszor sütöttem- főztem már ebből a könyvből, de ez a recept jól megmaradt bennem. Nagyon finom, kiadós desszert, ami egy tartalmas levessel főételként is megállja a helyét.


Hozzávalók:

2 dkg élesztő
8-9 dl tej
2 kávéskanál kristálycukor
3 tojás
1 csipet só
4 evőkanál olaj
Kb.50 dkg liszt (amennyit a többi hozzávaló felvesz, hogy palacsinta sűrűségű legyen)

a töltelékhez:

50 dkg túró
4 evőkanál kristálycukor (10 dkg)
1 tojás
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola

az öntethez:

1 evőkanál olaj
2 kis pohár tejföl
2 cs vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
1 tojássárgája (a fehérjét a túró töltelékhez adjuk)

Az élesztőt kevés langyos,cukros tejben fölfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, sárgájukat a sóval, az olajjal, 8 dl tejjel és a liszttel, majd az utoljára hozzáadott felfuttatott élesztővel összekeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, és azt is  beleforgatjuk.
45 percig állni hagyjuk, majd kiolajozott palacsintasütőben a szokott módon kisütjük. Számítsunk rá, hogy a hagyományos palacsintánál kicsit vastagabbak lesznek. Ebből a mennyiségből kb.14-15 db. lesz.

 A túrót a cukorral,a tojássárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a mazsolát. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a palacsintákat, föltekerjük, és vajjal kikent magas falú (kb.22x38cm-es) tepsibe sorakoztatjuk.

Az öntet hozzávalóit összekeverjük, a palacsintákra locsoljuk, és 20-30 percre közepesen meleg sütőbe toljuk. ( 170 fok légkeverésesnél )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése