Híres írónk, Mikszáth Kálmán ihlette meg anno az eredeti recept kitalálóját. Eredetileg úgy tudom, hogy ürü húsból készítették. Én többnyire sertéscombból szoktam főzni, de marha húsból is nagyon finom, a többi gulyáshoz hasonlóan. Jómagam kaporral szoktam ízesíteni, de nem rég hallottam, hogy sokan tárkonnyal fűszerezik. Egyszer majd azt is kipróbálom.
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
3 közepes burgonya
50 dkg friss zöldbab
1 fehér répa
1-2 sárgarépa
2 babérlevél
só, bors, pirospaprika
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
diónyi zsír
1 kis pohár tejföl
kapor
A zöldbabot megmossuk, és összevágjuk. A kétféle répát meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vagy kockákra vágjuk.
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva meghintjük
pirospaprikával. A megmosott, kockákra vágott húst rátesszük a hagymára,
sózzuk-borsozzuk,
és addig pároljuk, míg kiengedi a levét.
Felengedjük vízzel. Belerakjuk a babérlevelet, a sárga répát,
fehér répát, az apróra vágott fokhagymát és a zöldbabot. (Ha fagyasztott, csak a
végén adjuk
hozzá.) Amíg a leves fő, elkészítjük a csipetkét, a tojásból és a lisztből kevés sóval.
Ha már puha a hús, a felkockázott krumplit is beletesszük. Ha a burgonya megpuhult, félrehúzzuk a tűzről, és bele keverjük a tejfölt és a csipetkét is, kaporral ízesítjük, majd jól összeforraljuk.
Biztos sokan vagyunk gyakorló háziasszonyok, akik egy- egy nagyszerűen sikerült új étel kipróbálása után felkiáltunk: Felvesszük! Habár többnyire, miután elfogyasztjuk a nagy sikerű fogást, feledésbe is merül. Vasárnapi ebéd a drágámmal, vagy családi összejövetel, mindig jó alkalom lehet egy finom étel elkészítésére. Természetesen nem feledkezhetünk meg a hét egyszerűbb napjairól sem,amikor tányérunkra kerülnek a hagyományos, hétköznapi fogások. Tehát bármilyen ételről is legyen szó: Főzni jó!
Népszerű bejegyzések
-
Az a nagyszerű ebben a tortában, hogy rövid idő alatt sütés nélkül is elkészíthető. Persze azt hogy nagyon finom, talán mondanom sem kell....
-
Most így ősszel nagyon sokan kerekednek fel, hogy jobbnál jobb erdei gombákat gyűjtsenek be. Rengeteg ismerősömtől hallottam, hogy hétvégén ...
-
A porcini gomba Olaszország szerte nagy népszerűségnek örvend. Különleges ízével ott találkoztam először. Azóta ha ott járunk, mindig hozok ...
-
Kenyérlángos, langallo, töki pompos, sokféle névvel illetik ezt az ételt. A vásárok elengedhetetlen kelléke ez a finomság. Vitathatatlan, ho...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése