Népszerű bejegyzések

2012. október 12., péntek

Palóc leves

Híres írónk, Mikszáth Kálmán ihlette meg anno az eredeti recept kitalálóját. Eredetileg úgy tudom, hogy ürü húsból készítették. Én többnyire sertéscombból szoktam főzni, de marha húsból is nagyon finom, a többi gulyáshoz hasonlóan. Jómagam kaporral szoktam ízesíteni, de nem rég hallottam, hogy sokan tárkonnyal fűszerezik. Egyszer majd azt is kipróbálom.


Hozzávalók:

50 dkg sertéscomb
3 közepes burgonya
50 dkg friss zöldbab
1 fehér répa
1-2 sárgarépa
2 babérlevél
só, bors, pirospaprika
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
diónyi zsír
1 kis pohár tejföl
kapor

A zöldbabot megmossuk, és összevágjuk. A kétféle répát meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vagy kockákra vágjuk.
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával. A megmosott, kockákra vágott húst rátesszük a hagymára, sózzuk-borsozzuk, és addig pároljuk, míg kiengedi a levét.

Felengedjük vízzel. Belerakjuk a babérlevelet, a sárga répát, fehér répát, az apróra vágott fokhagymát és a zöldbabot. (Ha fagyasztott, csak a végén adjuk hozzá.) Amíg a leves fő, elkészítjük a csipetkét, a tojásból és a lisztből kevés sóval.
Ha már puha a hús, a felkockázott krumplit is beletesszük. Ha a burgonya megpuhult, félrehúzzuk a tűzről, és bele keverjük a tejfölt és a csipetkét is, kaporral ízesítjük, majd jól összeforraljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése