Népszerű bejegyzések

2012. szeptember 30., vasárnap

Töltött káposzta

Tudom, soká még a karácsony, és kint is 30 fok van, de nem bírtam ki, hogy ne főzzek egy jó töltött káposztát. A múlt hét végén a vecsési Káposzta-fesztiválon voltunk, és jól bevásároltunk a különféle jobbnál- jobb savanyúságokból, vettünk savanyú káposztát is.
A töltött káposzta igazi magyaros étel, amit nemcsak országrészenként, de családonként másképp készítenek. Van, aki a savanyú káposztás változatra esküszik, mások az édes káposztás verziót részesítik előnyben. Mi inkább az fentebb említettet kedveljük. Nem szoktam túl zsírosra készíteni sem, mert hiszem, hogy nem kell a káposztának a zsírban tocsogni ahhoz, hogy finom legyen.





Hozzávalók:

1 kg nagyon sovány, darált sertéscomb
1 kg savanyú káposzta
15 db káposzta levél
15 dkg füstölt szalonna (a túrós csuszába való zsírosabb)
10 dkg Békési kolbász (ha nincs, akkor valamilyen finom házikolbász)
10 dkg rizs
2 tojás
só, bors, majoránna, kömény, pirospaprika
2 babérlevél
1 nagy fej hagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy doboz tejföl (450 g-os)
1 evőkanál zsír

Megtisztítjuk a húst, kockákra vágjuk és ledaráljuk. A kolbászt és a szalonnát is ledaráljuk húsdarálón.
A darált sertéshúst összekeverjük a lemosott és lecsöpögtetett rizzsel, hozzáadjuk a tojást, darált szalonnát és kolbászt. Fűszerezzük  majoránnával, bele zúzzuk a megpucolt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és jól összedolgozzuk. A savanyú káposzta leveleket megszabadítjuk a belső vastag erezettől. Gombócnyi töltelék mennyiséget helyezünk a káposztalevelekre, majd a levelekbe csomagoljuk a húsgombócokat. Ha nem lenne elég a levelünk, akkor párat csupaszon is hagyhatunk.

A vörös hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és egy kanál zsíron megpirítjuk. Rádobjuk a savanyú káposzta 2/3-át és jól átforgatjuk. Erre szép sorban rárakjuk a káposztalevelekbe töltött húsgombócokat, felöntjük annyi vízzel hogy ellepje. Rátesszük a káposzta maradék 1/3-át, fűszerezzük majoránnával,köménymaggal, majd beledobjuk a babérlevelet.
 Lefedve lassú tűzön főzzük kb. másfél órát. Ha megfőtt, félrehúzzuk a tűzről, egy tálba leszedjük a tetején lévő káposztát, egy másik tálba pedig kiszedegetjük a töltött káposztákat. Bele keverjük a tejfölt, visszatesszük a töltött káposztákat, a tetejét beborítjuk az előzőleg leszedett savanyú káposztával, és jól összeforraljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése