Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt ( a fele lehet rétesliszt )
3 tojás sárgája
7 dkg olvasztott, de nem meleg margarin
6 dkg porcukor
4 dl tej
5 dkg élesztő
csipet só
a töltelékhez:
25 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
a tetejére: tojásfehérje
A tésztához valókat egy tálban jól összedolgozzuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak bele kell morzsolni. Ha az edény falától elválik, akkor jó. Letakarva meleg helyen, 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezt az időt kihasználva elkészítjük a tölteléket, azaz a Ramát a cukorral krémes állagúvá keverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A tésztát enyhén lisztezett gyúrólapra borítjuk, 6 egyforma részre osztjuk.
Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaós krémmel megkenjük, (megnedvesített késsel könnyebb). Azután mindkét rövidebbik oldalát ujjnyi szélességben befelé ráhajtjuk, majd a tésztát lehetőleg minél több csavarással felhempergetjük, hármas copffonással összefonjuk.
Az így kapott két kalácsot egy 30*20 cm-es sütőpapírral bélelt, magas falú tepsibe fektetjük. Akkor jó, ha a tészta a tepsi oldalához ér, így csak felfelé növekedhet, nem fekszik el. 10-15 percnyi pihentetés után felvert tojással, vagy tojásfehérjével megkenjük, majd előmelegített sütőben a közepesnél kicsit kisebb lánggal 180 fokon, légkeverésesnél 160 fokon kb. 40-45 percig sütjük.
Most találtam a kalácsodra, meg is sütöttem és csodás lett a végeredmény, puha, könnyű, nagyon jóízű, köszönöm, szuper a recepted!
VálaszTörlésNekem 10dk lisztel kellett bele több aki nem szokott sütni annak nem lesz jó így a tésztája Egyébként nagyon finom lett nagyon jó recept én a töltelékbe tettem Még egy kis vaníliás cukrot
VálaszTörlés