Népszerű bejegyzések

2012. szeptember 25., kedd

Lekváros bukta

Most, hogy kezdenek rövidülni a napok, hűvösödni az esték, a nappali melegebb idő ellenére lehűl a lakás, és fázom. Hogy otthonunkat kicsit felmelegítsem, gondoltam, nekilátok és sütök valamit. Imádom a frissen sült kelt tészta illatát, ezért télen elég sokszor szoktam sütni. Egy bögre kakaó, finom bukta, még a Drágámnak is fülig ér a szája, ha hazaér :-))



Hozzávalók:

40 dkg liszt
6 dkg cukor
2 db tojás
fél teáskanál só
1,25 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg margarin a tésztába
5 dkg margarin a kenéshez
20 dkg sütésálló lekvár



A tejet meglangyosítjuk, egy teáskanál cukrot adunk hozzá.  Belemorzsoljuk az élesztőt, letakarjuk, meleg helyre tesszük, amíg az élesztő felfut. A margarint megolvasztjuk. A lisztet a maradék cukorral, a sóval, a megolvasztott margarinnal és a tojásokkal egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és sima, hólyagos tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük, amíg a térfogata kétszeresére nő.
 A megkelt tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, nagyjából 12x12 cm-es darabokra felvágjuk. Mindegyik tészta kocka közepére egy csík sütés álló lekvárt teszünk.

A tésztát egymásra hajtogatjuk, két végét összenyomkodjuk. Egy tűzálló tálat ( az enyém 28x 21cm-es Ikeás) kivajazunk, és szorosan egymás mellé rakjuk a buktákat. Jól megkenjük olvasztott margarinnal, és meleg helyen pihentetjük még további 20 percet.

Végül előmelegített sütőben, 180 °C-on, (légkeveréses 160°C) kb. 25-30 percig sütjük, amíg színe aranybarna lesz. Sütés után meghintjük porcukorral, még langyosan tálaljuk. Kb. 14 darab bukta lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése