Népszerű bejegyzések

2012. augusztus 21., kedd

Provence-i zöldségleves bazsalikomos húsgombóccal

Igazán izgalmas levesre bukkantam, a Vidék íze augusztusi számában. Nem haboztam, egyből neki fogtam az elkészítésnek. A mini fűszer kertemben burjánzanak a különféle fűszernövények és előszeretettel használom mindegyiket. Nagy öröm volt számomra, hogy ebbe a levesbe bátran használhatok belőlük:-))
Hogy miként használjuk a fűszer növényeket, egyáltalán nem mindegy. Különbséget teszünk fás és lágy szárú növények között.
A fás szárú zöldfűszereknek  (pl.:rozmaring, kakukkfű, zsálya, oregáno, babérlevél, tárkony) jellegzetesen erős aromájuk van, jól bírják a hosszabb sütést-főzést is, és általában a főzés elején adjuk az ételhez. Az ételek elkészítése során kissé enyhül az aromájuk. Kemény száruk nem ehető, de leveleik igen.
A lágy szárú zöldfűszerek (pl.: bazsalikom, menta, koriander, snidling, kapor, petrezselyem) aromája viszont visszafogottabb,így ezeket a főzés végén vagy tálaláskor adjuk az ételhez. A hosszú főzéstől elvesznek a bennük található aromák és állaguk is megváltozik.


Hozzávalók:
50-60 dkg vegyes zöldség ( borsó, répa, karfiol, fehérrépa)
1 kis fej hagyma fele ( a másik fele a húsgombócba kell)


1 nagy csokor zöldfűszer ( kakukkfű, rozmaring, oregáno, bazsalikom, petrezselyem)
5 dkg vaj, só
1 tyúkhúsleves kocka
a húsgombóchoz:
25 dkg darált hús
1 kis fej vöröshagyma fele
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
4-5 levél bazsalikom, egy kis petrezselyem
só, bors

Megtisztítjuk és összevágjuk a zöldségeket. A vajat felhevítjük egy fazékba. Hozzá dobjuk a kockára vágott hagymát és kicsit megpirítjuk. Belerakjuk a többi zöldséget is, a karfiol kivételével. A karfiolt csak később tesszük bele nehogy szétfőjön. Hozzákeverjük az apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet és az oregánot. Felöntjük egy kis vízzel, beledobjuk a leves kockát és fedő alatt kis lángon főzzük. ( Félidőnél bele rakjuk a karfiolt is.)
Közben elkészítjük a húsgombócot. Összekeverjük a darált húst a finomra vágott hagymával, bazsalikommal, petrezselyemmel, tojással, zsemlemorzsával, sóval-borssal. Vizes kézzel diónyi gombócokat gyúrunk a masszából, majd kb.1 liter sós vízben kifőzzük. ( Nagyjából 20-30 perc kell neki.) Ha megfőttek, akkor a gombócokat és a főzővizet is beleöntjük a zöldséges levesalapba. Gazdagítjuk friss petrezselyemmel és bazsalikommal, majd az egészet jól összeforraljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése