Népszerű bejegyzések

2012. november 20., kedd

Kemencés lángos

Kenyérlángos, langallo, töki pompos, sokféle névvel illetik ezt az ételt. A vásárok elengedhetetlen kelléke ez a finomság. Vitathatatlan, hogy kemencében sütve az igazi, de kemence híján otthon is elkészíthetjük.


Hozzávalók

a tésztához:
40-50 dkg liszt
3 közepes krumpli ( kb.30 dkg)
2,5 dkg élesztő
2- 2,5 dl langyos víz
2 teáskanál cukor
1 evőkanál libazsír

a tetejére:
2 kis doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma
15 dkg húsos kolozsvári szalonna
10 dkg házikolbász
2 közepes lilahagyma
20 dkg reszelt Trappista sajt

A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Az élesztőt 1 dl cukros vízben felfuttatjuk. Ha megfőtt a krumpli, leszűrjük, villával összetörjük. Az élesztős vízzel együtt a liszttel, a zsírral, és a csipet sóval jól összedolgozzuk. A maradék langyos vizet csak apránként adjuk hozzá attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel. Akkor lesz jó a tészta, ha elválik az edény falától. Nagyjából 40-50 perc alatt meleg helyen, leakarva, duplájára kelesztjük.
Jól megkelt:-))
Közben elkészítjük a tetejére valókat. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagyma nyomóval összetörjük, és a tejfölbe keverjük. A szalonnát és a kolbászt összevágjuk, a lila hagymát megpucoljuk, összevágjuk.
Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, és egyenletesen elosztjuk benne.
( Én sodrófával szoktam.) A tetejét villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben 180°C-on kicsit elősütjük. Nem kell sokat, csak annyira  hogy a teteje száraz legyen. Ez kb 5-10 perc.
Ha ezzel megvagyunk,a  sütőből kivesszük, rákenjük a fokhagymás tejfölt. Egyenletesen elosztjuk rajta a lila hagymát, a szalonnát, a kolbászt és a reszelt sajtot. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése