Népszerű bejegyzések

2012. november 14., szerda

Mézes krémes

A számos mézes süti közül nekünk ez az örök klasszikus a legnagyobb kedvencünk, igazi házi baracklekvárral. Van aki a tetejére még csokit olvaszt, de nekünk így pucéran, porcukorral meghintve az igazi. A süti egy jól bevált családi receptünk, amit az Anyukám receptkönyve alapján készítettem el.




Hozzávalók

a tésztához:
1 tojás
15 dkg cukor
3 evőkanál langyos méz
1 kiskanál szódabikarbóna
3 dkg vaj ( Nem margarin!)
3 evőkanál tej
45 dkg liszt

a krémhez:
2,5 dl tej
2 evőkanál liszt vagy fél cs.(20 g) vaníliás pudingpor
25 dkg porcukor
15 dkg vaj
baracklekvár

A tésztához valókat a liszt kivételével, gőz fölött kb. 10 perc alatt felfőzzük. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kicsit kimélyítjük és ide öntjük a mézes keveréket. Kívülről haladva óvatosan összegyúrjuk a tésztát.
 
A tésztát négy felé osztjuk, egyesével vékony lapokká (kb.30x38 cm)  nyújtjuk. A nyújtással nem szabad sokat bíbelődni, mert ha a tészta kihűl nehéz lesz kisodorni. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 4 lapot sütünk belőle. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nehezen fog megpuhulni. A megsült lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a tejből és a lisztből (pudingporból) sűrű pépet főzünk. Hagyjuk teljesen kihűlni, közben párszor átkeverjük.
 A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, és összevegyítjük a kihűlt tejpéppel.
 
 
Ezzel a krémmel és a baracklekvárral állítjuk össze a sütit. Az alsó lapra rákenjük a krém felét, beborítjuk egy lappal, ezt jól  megkenjük baracklekvárral. Megint egy lapot teszünk, rákenjük a maradék krémet, erre tesszük az utolsó lapot. Éjszakára hűvös helyen állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek és a lapok megpuhuljanak.
 
 





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése