Népszerű bejegyzések

2012. augusztus 27., hétfő

Szilvás gombóc

Sajnos lassan vége a nyárnak. A szilvás gombóc igazi nyár végi finomság. Úgy hiszem, nem sok ember van, aki nem szereti. Manapság nagyon sokan inkább az egyszerűen elkészíthető mirelit gombócot készítik el. Mégis, megéri időt szánni az elkészítésre, mert összehasonlíthatatlan lesz a végeredmény.

Hozzávalók:
(16-17 darab lesz belőle.)


0,5 kg szilva
0,5 kg krumpli
15-20 dkg liszt
1 tojás

7 dkg vaj
20 dkg zsemlemorzsa
porcukor
fahéj

A szilvát megmossuk, és kimagozzuk.

A krumplit jól megmossuk, és héjában megfőzzük. Ha megfőtt, lehűtjük és megpucoljuk. Villával összetörjük. Az tört krumplihoz adjuk a lisztet, 5dkg vajat, és a tojást. Jól összegyúrjuk, ha ragad a tészta még egy kis lisztet gyúrunk bele.

A tésztát kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk. Nagyjából 8x8 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére fahéjas porcukrot szórunk. A kis cukor halmokra egy-egy szilvaszemet teszünk. A tészta négyzetek sarkait a szilvaszemekre hajtjuk úgy, hogy a tészta sarkai egy pontban találkozzanak. A szilvaszemet borító tészta széleit és az összeérő sarkokat óvatosan összenyomkodjuk, ügyelve arra, hogy a tészta mindenütt egyenletes vastagságban borítsa a szilvaszemeket. Ezután a tenyerünkben gömbölyűre formáljuk a szilvás gombócokat. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintve formázzuk.

Egy serpenyőben vajon lepirítjuk a zsemlemorzsát. A gombócokat mérsékelten forrásban lévő vízben főzzük meg. A főzésnél ügyeljünk arra, hogy a víz ne forrjon túl erősen, különben a gombócok egymásnak ütköznek, megsérülnek, és szétesnek. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, akkor megfőttek.

Szűrőkanállal óvatosan kiemeljük a gombócokat. Alaposan lecsöpögtetjük, majd összekeverjük a lepirított zsemlemorzsával. Tálalás előtt a tetejét meghintjük fahéjjal elkevert porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése