Népszerű bejegyzések

2012. szeptember 8., szombat

Hat lapos sütemény, amit sokan Horthy szeletként emlegetnek

A hétvégén volt a 6. házassági évfordulónk, amit családi ebéd keretein belül ünnepeltünk meg. Most amolyan múltidézős vasárnapi ebédet készítettem. Májgombóc levest, töltött csirkét, rántott húst, rántott csirkemellet. Köretnek fokhagymás vajban pirított, petrezselymes burgonyát és paradicsom salátát. A desszert pedig hatlapos sütemény volt. A sütit az anyukám receptje alapján készítettem el, és természetesen nagyon finom lett. Falta a család apraja nagyja. A kereszt fiúnk aki ép most ismerkedik a járás fortélyaival, mindannyiunk meglepetésére hirtelen lekapott egy szeletet és mohón felfalta. Mondták is a többiek, hogy ennél nagyobb elismerés nem is kell :-))



Hozzávalók:

a tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs. szalakáli
8 dkg vaj ( Nem margarin! )
2 dl tej

a krémhez:

1 l tej
35 dkg cukor
7 dkg kakaópor
6 evőkanál liszt
10 dkg margarin
2 cs. vaníliás cukor

Az átszitált lisztet és a porcukrot vajjal elmorzsoljuk. Ráöntjük a tejben feloldott szalakálit. Alaposan összegyúrjuk, jól formázható, kemény tészta lesz az eredmény. Hat egyforma adagra osztjuk, cipókká formázzuk. Hat vékony lapot nyújtunk belőlük (nekem 29x38 centisre sikerült). A lapokat egy villával megszurkáljuk, nehogy felpúposodjanak. Sütőpapírral bélelt tepsiben egyesével kisütjük. 200°C körüli sütőben kb. 8-9 perc alatt készül el egy lap. Nagyon világosra sütjük, odafigyelve, hogy nehogy kiszáradjanak.

Elkészítjük a krémet. A tej egyik felét a cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk, a másik felébe belekeverjük a lisztet és a kakaóport. Ha már forr a tej, hozzá csorgatjuk a csomómentesre kevert kakaós-lisztes keveréket, és sűrűre főzzük. A lángról levéve, még melegen hozzákeverjük a margarint is.

A hat lapon egyenletesen elkenjük a krémet. A tetejére porcukrot szórunk, majd éjszakára hűvös helyen pihentetjük. Erre azért van szükség, hogy az ízek jól összeérjenek, és a lapok megpuhuljanak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése