Népszerű bejegyzések

2012. augusztus 21., kedd

Tepertős pogácsa

Azt hiszem leszögezhetjük, hogy ez nem egy kalóriaszegény finomság. Nem is emlékszem hogy mikor sütöttem ilyet utoljára. Most is csak azért készítettem, mert volt a hűtőmbe finom házi tepertő és gondoltam ne vesszen kárba.  Azért ne gondoljátok hogy az összeset ketten faltuk fel, természetesen a kóstolásból nem maradt ki a család, de még a szomszéd sem.
Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg tepertő
25 dkg vaj
1 evőkanál só
bors
1 dl tejföl
fél dl fehérbor( Ha nincs elhagyható, de nem rontja el ha teszünk bele.)
1dl tej
3 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
1 tojás sárgája a tetejét megkenni

A tejet meglangyosítjuk, megcukrozzuk és bele morzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a bort és a tejölt. Jól összedolgozzuk. Ha nem elég rugalmas a tészta, adjunk hozzá még egy kevés tejet.

A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk és egyenletesen elkenjük rajta a tepertőt, meghintjük borssal. Fel hajtogatjuk a tésztát és fél órára letakarva pihentetjük. Ha letelt a fél óra, újból kinyújtjuk majd megint hajtogatjuk. Ezt a hajtogatást még egyszer megismételjük.(Összesen 3x kell!)

Ha meg volt a háromszori hajtogatás, újból kinyújtjuk a tésztát de most kb 2,5-3 cm vastagra. Lekenjük a tetejét tojássárgájával, éles késsel sűrűn kockásra bevagdaljuk. 5-6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben (200°C-on) kb.20-25 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése