Népszerű bejegyzések

2012. augusztus 10., péntek

Szicíliai rakott padlizsán

Egy szicíliai nyaralás alkalmával kóstoltam meg ezt a finomságot és már akkor elhatároztam, hogy el fogom készíteni. Aki szereti a könnyed mediterrán ízeket, biztos hogy nem fog csalódni:-) Nagy előnye még, hogy nem kell órákat a konyhában tölteni.

Hozzávalók:

3 közepes padlizsán (kb.90 dkg)
1 hámozott paradicsom konzerv
25 dkg darált hús
15 dkg főtt sonka vagy gépsonka (eredetileg mortadella kell bele)
1 közepes sárgarépa
4-5 db főtt tojás
10 dkg parmezán
15 dkg mozzarella (a sütni való és nem a salátába való fajta)
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors
friss bazsalikom
olívaolaj

A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk. A végeit levágjuk és nagyjából 7-8 mm vastag karikákra vágjuk. Megsózzuk , 20-30 percet pihentetjük, majd kinyomkodjuk és 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk. Ha elkészültünk vele, félrerakjuk.
 Elkészítjük a paradicsomos-húsos ragut, amihez elsőként összeturmixoljuk a paradicsom konzervet.
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk majd, 1 evőkanál olívaolajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a vékonyra felvágott fokhagymát és fél percig együtt pirítjuk. A paradicsomlével felöntjük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük. A répát megpucoljuk, apróra vágjuk, a hússal együtt a paradicsomos alapba keverjük. 15-20 perc alatt, fedő alatt puhára pároljuk.
Ha minden elkészült, előveszünk egy közepes hőálló tálat. A tál aljába lerakunk egy sor padlizsánt, erre rásimítunk a raguból egy részt. Utána a karikákra vágott főtt tojás következik, erre a vékony csíkokra vágott sonka, és legvégül a parmezán.


Ezután ismét egy sor padlizsán... addig rakjuk amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére padlizsán kerüljön, majd erre rászeleteljük a mozzarella sajtot.
Előmelegített sütőbe kb.fél órát sütjük. ( 180-190°C,légkeveréses 170 °C )
Tálalás előtt a tetejére szórhatunk még, egy kis parmezánt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése