Hozzávalók
a tésztához:
3 dkg élesztő
10 dkg cukor
2-2,5 dl tej
50 dkg liszt
3 tojássárgája
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 cs. vaníliás cukor
a töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza
3 dkg mazsola
5 dl rum
1 dl víz
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
a tetejére:
tojásfehérje
Az élesztőt elkeverjük 1 evőkanál cukorral, majd hozzáadunk 1 dl langyos tejet és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet, a maradék cukrot, a tojássárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat egy csipet sóval egy nagy tálba tesszük. Amikor az élesztő felfutott, azt is beleöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával alaposan kidagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen 50-60 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a csokit összeaprítjuk. A gesztenyemasszát lereszeljük, a rummal, a mazsolával és vízzel összekeverjük.
Amikor a tészta megkelt, az edényben kicsit átgyúrjuk, újra letakarjuk, és ismét duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk, két részre osztjuk. Az egyik részt kb.25x40 cm-re kinyújtjuk, megszórjuk tört csokival, és szorosan feltekerjük. A tészta másik részét is kinyújtjuk az előzőek szerint, majd megkenjük a gesztenyés krémmel. Ezt is szorosan feltekerjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, 50-60 perc alatt megsütjük a kuglófot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése