Népszerű bejegyzések

2012. november 14., szerda

Spenóttal és sajttal sült pulykamell

A hét végén kint voltam a piacon, vettem ezt-azt, és megláttam hogy lehet kapni még friss spenótot. Gyorsan vettem is belőle egy zacskónyit, úgy 60-70 dkg lehetett. Önmagában főzelékként kicsit kevésnek éreztem, így gondoltam ki ezt az ételt. Nagyon jól sikerült, a Drágám meg is jegyezte:- Holnap is lehet ez az ebéd! :-))



Hozzávalók:

60-70 dkg friss spenót, ha nincs, akkor mirelitből 1 csomag felengedve

5 dl főzőtejszín
1 kg krumpli
4 szelet bacon szalonna
4 tojás
50 dkg pulykamell
1 evőkanál liszt
1-2 evőkanál olaj
2-3 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
5 dkg parmezán sajt
10 dkg gouda vagy eidami sajt lereszelve


A spenótot átválogatjuk, a szárait leszedjük, és jól megmossuk. Sós vízben néhány perc alatt megfőzzük. A megfőtt spenótleveleket szűrőlapáttal kiszedjük, és leturmixoljuk.
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzá adjuk az 1 kanál lisztet, és kicsit megpirítjuk. A fokhagymákat megpucoljuk és fokhagymanyomóval a lisztes alapba nyomjuk. Kicsit átpirítjuk, majd félrehúzzuk a tűzről és felöntjük 4 dl tejszínnel. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük az áttört spenótot is, kevergetve összeforraljuk.

 
 A pulykamellet megmossuk, felszeleteljük. Kicsit kiklopfoljuk, sózzuk-borsozzuk, és kevés olajon mindkét oldalát hirtelen kisütjük. A kész szeleteket tányérra szedjük.
 
A krumplit megpucoljuk, megmossuk és karikákra vágjuk. Egy tálban sóval átforgatjuk a krumplikarikákat. Kivajazunk egy hőálló tálat, az aljába szorosan lerakjuk a krumpliszeleteket, megszórjuk parmezán sajttal. Ezt beborítjuk a tejszínes-spenótos keverék felével, rárakjuk a pulykamell szeleteket, megszórjuk reszelt sajttal. Legvégül eloszlatjuk rajta a maradék spenótot. Letakarjuk alufóliával, és előmelegített 180°C-os sütőben sütjük kb. 20-25 percig.
 
 
 
 
Közben a bacon szeleteket egy serpenyőben kisütjük.
Ha letelt az idő, levesszük a fóliát róla, a tetejére rátesszük a bacont és ráütjük a tojásokat. A tojásokat meghintjük sóval, és meglocsoljuk egy-egy evőkanálnyi tejszínnel. (Erre azért van szükség, hogy a tojás ne száradjon ki rajta.)

 
 Visszatoljuk a sütőbe, és sütjük még kb.20-25 percig



























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése