Népszerű bejegyzések

2012. november 16., péntek

Diós-fahéjas kalácskák

Igazi őszi-téli ízű finomság. Itt is bebizonyosodik, mennyire jól passzol a dió és a fahéj. A férjem szerint, aki imádja a sütiket, ez a legfinomabb kelt tészta. Ha netán karácsonykor unjátok már a bejglit, próbáljátok ki ezt a finomságot! :-))



Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg liszt
8 dkg kristálycukor
1 kávéskanál só
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tojássárgája

a töltelékhez:
20 dkg vaj
1 evőkanál őrölt fahéj
35 dkg kristálycukor
25 dkg darált dió
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg mazsola
kevés forró tej( nekem kb. 0,5dl kellett)

a tetejét lekenni:
tojásfehérje


A tejet meglangyosítjuk, a tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, és közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges, adhatunk hozzá még kevés langyos vizet vagy lisztet. Ha friss az élesztő, még felfuttatni sem kell, elég, ha csak belemorzsoljuk a többi hozzávaló közé. A tésztából cipót formálunk, és meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat két kis tálba elfelezzük (10-10dkg), megolvasztjuk, de csak annyira, hogy ne legyen túl forró. A cukrot is megfelezzük, az egyik felét összekeverjük a darált dióval, a másik felébe belekeverünk 1 evőkanál fahéjat. A diós keverékhez még annyi forró tejet keverünk, hogy ne legyen túl folyós, hozzáadjuk a mazsolát és a vaníliás cukrot is. Végül a fahéjhoz és a dióhoz is hozzákeverjük az olvasztott vajat. A fahéjas keveréket felhasználásig hűvös helyre tesszük azért, hogy könnyebben dolgozhassunk vele, ne legyen túl folyós.
Ha megkelt a tészta, kétfelé osztjuk. Egyesével mindkét tésztacipót a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk. A hosszabbik oldalával párhuzamosan képzeletben elfelezzük a tésztát. Az egyik felére diós, a másikra fahéjas tölteléket kenünk. Mindkét oldalról egymással szembetalálkozva feltekerjük a tésztát.
Nagyjából 8 cm-es darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kicsit távolabb, a nyitott felükkel lefelé sorakoztatjuk a kalácskákat.
Meleg helyen letakarva pihentetjük még kb. 20-30 percet. Ezután a tetejüket megkenjük tojásfehérjével. Előmelegített sütőben 180°C-on 20-30 perc alatt megsütjük.
Ne ijedjetek meg, a kakaós csigához hasonlóan a töltelék egy része ki fog folyni. Ha kihűl, nagyon könnyen és szépen ki lehet szedni a tepsiből.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése