Népszerű bejegyzések

2012. november 8., csütörtök

Almás- morzsás koszorú

Igazi őszi finomságot sütöttem a hétvégén. Amit látszólag kicsit bonyolultnak tűnhet elkészíteni, de nem kell megijedni, ez csak a látszat. Az alap egy teljesen egyszerű kevert tészta, amire rásimítjuk a finom almatölteléket, és a végén beborítjuk morzsa tésztával. Isteni finom lett, érdemes kipróbálni.






Hozzávalók

a tésztához:

5 dkg mazsola
2 dl tejföl
3 tojás
1 csomag vaníliáscukor 
15 dkg cukor
10 dkg vaj
csipet só
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
töltelékhez:
10 dkg dió
reszelt gyömbér
1/2 citrom reszelt héja
őrölt fahéj
15 dkg cukor
1 kg alma
a tetejére:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg vaj
10 dkg barna cukor (ha nincs, jó a sima kristálycukor is )
10 dkg dió
csipet örölt szerecsendió
2 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg liszt

Először a tölteléket készítjük el, az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a cukorral, a reszelt citromhéjjal, csipetnyi gyömbérrel és fahéjjal ízesítve megpároljuk. Ha kész, belekeverjük a pirított, durvára aprított diót.


A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sütőporral meg egy csipetnyi sóval. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverjük a krémet. Felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat, a mazsolát meg a tejfölt, majd a tésztát kivajazott-kilisztezett 26 cm átmérőjű koszorú formába tesszük.


A tésztára rásimítjuk az almapürét, majd betesszük a sütőbe, és  kb.30 percig sütjük.

Közben a morzsához összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a durvára aprított diót meg a barna cukrot. A vajjal együtt morzsalékosra gyúrjuk, azután az almapürére szórjuk.


A süteményt visszatesszük a sütőbe, és további 20-30 percig sütjük. Ha megsült a süti, még forrón megkenjük baracklekvárral.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése