Hozzávalók
a tésztához:
5 dkg mazsola
2 dl tejföl
3 tojás
1 csomag vaníliáscukor
15 dkg cukor
10 dkg vaj
csipet só
1 csomag sütőpor
30 dkg liszt
töltelékhez:
10 dkg dió
reszelt gyömbér
1/2 citrom reszelt héja
őrölt fahéj
15 dkg cukor
1 kg alma
a tetejére:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
15 dkg vaj
10 dkg barna cukor (ha nincs, jó a sima kristálycukor is )
10 dkg dió
csipet örölt szerecsendió
2 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg liszt
Először a tölteléket készítjük el, az almát meghámozzuk, lereszeljük, majd a cukorral, a reszelt citromhéjjal, csipetnyi gyömbérrel és fahéjjal ízesítve megpároljuk. Ha kész, belekeverjük a pirított, durvára aprított diót.
A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sütőporral meg egy csipetnyi sóval. A puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyikkel jól kikeverjük a krémet. Felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat, a mazsolát meg a tejfölt, majd a tésztát kivajazott-kilisztezett 26 cm átmérőjű koszorú formába tesszük.
A tésztára rásimítjuk az almapürét, majd betesszük a sütőbe, és kb.30 percig sütjük.
Közben a morzsához összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a durvára aprított diót meg a barna cukrot. A vajjal együtt morzsalékosra gyúrjuk, azután az almapürére szórjuk.
A süteményt visszatesszük a sütőbe, és további 20-30 percig sütjük. Ha megsült a süti, még forrón megkenjük baracklekvárral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése